В Україні розпочався новий сезон тепличних овочів, а незабаром до них приєднаються й перші ґрунтові культури. Також на ринку зростає пропозиція вітчизняної полуниці. Ці фактори поступово формують цінову ситуацію на овочі та фрукти, яка, попри деяке здешевлення, поки що залишиться на рівні вищому за торішній.
Про це повідомив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка у коментарі для ЗМІ.
За словами експерта, ціни на сезонну продукцію 2025 року залежатимуть насамперед від врожайності, яка може зазнати втрат через несприятливі погодні умови. Зокрема, в Україні цієї весни вже спостерігали три хвилі заморозків, що можуть серйозно позначитися на цвітінні фруктових і ягідних культур.
«Погодні умови, які маємо весною, не надають оптимізму щодо ягід та фруктів, адже ще не до кінця зрозуміло, наскільки заморозки вплинули на цвітіння рослин», — зазначив Гопка.
Водночас, позитивним фактором для ринку овочів є збільшення обсягів вітчизняної тепличної продукції. Це дозволяє очікувати поступове зниження цін на деякі позиції, адже збільшення пропозиції традиційно сприяє стабілізації вартості.
Таким чином, попри очікування зниження цін завдяки сезонності, ринок зберігатиме певну нестабільність через наслідки весняних приморозків та загальні інфляційні тенденції.