Перед Великоднем ціни на свинину в українських супермаркетах суттєво зросли. Найбільше подорожчали такі популярні частини, як ошийок, лопатка та грудинка. Про це свідчать оновлені дані з моніторингу цін на платформі «Мінфін».
Скільки додали в ціні найпопулярніші частини свинини
У квітні 2025 року середня вартість свинини в окремих категоріях зросла на десятки гривень у порівнянні з березнем. Найвищий приріст зафіксовано у вартості ошийка.
- Ошийок – зріс на 46,87 грн і коштує в середньому 313,57 грн/кг;
- Грудинка – додала 16 грн і коштує 203,23 грн/кг (у березні було 187,19 грн);
- Лопатка – подорожчала до 211,21 грн/кг (у березні – 196,55 грн);
- Ребра – зросли з 182,36 грн до 196,55 грн/кг;
- Підчеревина – змінилася несуттєво: з 189,04 грн до 197,55 грн/кг.
Цікаво, що єдиною позицією, яка подешевшала напередодні свят, став шашлик – його вартість знизилася з 264,17 грн до 249,03 грн/кг.
Актуальні ціни на свинину в супермаркетах
У різних торгових мережах ціни на свинину коливаються в межах 184–333 грн залежно від частини та магазину.
Грудинка
- Metro – 207,90 грн
- Novus – 199,00 грн
- Auchan – 199,90 грн
- Megamarket – 206,10 грн
Лопатка
- Metro – 226,62 грн
- Novus – 199,00 грн
- Megamarket – 208,00 грн
Ошийок
- Metro – 332,70 грн
- Novus – 299,00 грн
- Megamarket – 309,00 грн
Підчеревина
- Novus – 189,00 грн
- Megamarket – 206,10 грн
Ребра
- Novus – 184,00 грн
- Megamarket – 209,10 грн
Шашлик
- Metro – 239,10 грн
- Novus – 259,00 грн
- Megamarket – 249,00 грн
Таким чином, напередодні великодніх свят українці стикаються зі зростанням вартості основних м’ясних продуктів, що традиційно входять до святкового меню. Водночас поціновувачі шашлику мають можливість придбати його за трохи нижчою ціною, ніж місяць тому.